SBI Clerk | NABARD | RRB | SSC || Quantitative Aptitude Quiz: 12

SBI Clerk | NABARD | RRB | SSC || Quantitative Aptitude Quiz: 12

Welcome to in our website. Here we are creating question sample in Quantitative Aptitude based on latest pattern, which is common for SBI, IBPS, RBI, LIC, NICL and other competitive exams.


1. In how many different ways can the letters of the word “STUDENT” be arranged? 

1. 5040

2. 2520

3. 1440

4. 720

5. None of these

SOL : Reqd. no. of ways = 7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 5040/2 =2520



2. A bag contains 4 white, 5 red, and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red is.

1. 2/91

2. 4/91

3. 9/91

4. 11/91

5. None of these

Sol : 2/91



3. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs. 10,000 at the rate of 20 p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?

1. 4864

2. 4921

3. 4641

4. 5171

5. None of these

Sol : 4641



4. The sum of seven consecutive even numbers of set A is 378. What is the sum of a different set of four consecutive number whose lowest number is 23 less than the mean of set A?

1. 144

2. 136

3. 132

4. 128

5. 130

Sol : 130


5. The age of the mother is 30 years more than his son’s age. Ten years hence the mother’s age will become three times the son’s age. What is the age of son?

1. 6 years

2. 8 years

3. 7 years

4. 4 years

5. None of these

Sol : 5 years



6. The product of one third of a number and 150% of another number is what percent of the product of the original numbers?

1. 60%

2. 50%

3. 75%

4. 70%

5. 80%

Sol : 50%


7. Kiran could get equal number of Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105 ticket for a movie. He spend Rs. 3920 for all the tickets. How many of each did he buy?

1. 15

2. 18

3. 16

4. 26

5. 19

Sol: 16


8. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 1 4 27 ? 3125 46656

1. 625

2. 125

3. 256

4. 425

5. 526

Sol : 256


9. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 

4 ? 369 513 634 734
1. 216

2. 196

3. 184

4. 178

5. None of these

Sol : 196 


10. A 160 m. long train crosses a 146 m. long platform in 20.4 seconds. What is the speed of the train?
1. 45 km./hr.

2. 60 km./hr.

3. 54 km./hr.

4. 68 km./hr.

5. None of these

Sol : 54 km./hr.

Share this post